QUÈ ÉS?

Logotip

El Consell dels Infants és un òrgan de participació de l’Ajuntament. Sorgeix a partir de l’interès de l’Ajuntament de Sant Joan Despí d’iniciar un nou model de participació a partir del qual les propostes i necessitats dels infants facin possible “repensar” la ciutat i fer-la créixer.

D’aquesta manera es garanteix que els nois i noies, aprenguin a participar i que desenvolupin diferents competències com l’habilitat de dialogar, l’empatia, el judici, etc.

El marc el trobem en la Convenció sobre els Drets de l’ Infant. A l’article 12 del document, es deixa constància del valor que té la opinió de l’infant i la necessitat que tenen els adults d’escoltar-los.

Article 12

  1. Els estat membres han d’assegurar a l’infant amb capacitat de formar judici propi el dret a manifestar la seva opinió en tots els afers que l’afectin. Les opinions de l’infant han de ser tingudes en compte segons la seva edat i maduresa.
  1. Amb aquesta finalitat, l’infant ha de tenir especialment la oportunitat de ser escoltat e qualsevol procediment judicial o administratiu que l’afecti, bé directament, bé per mitjà d’un representant o d’una institució adequada, d’acord amb les normes de procediment de la legislació.

Alhora ens basem en el recollit i difós pel reconegut pedagog italià, Francesco Tonucci en el seu llibre “La ciutat dels infants”. En aquest llibre, se’ns proposa una manera

d’entendre la ciutat, identificant alguns elements essencials perquè els nens i les nenes prenguin part d’un projecte comú que afavoreixi la convivència i la seva formació com a persones autònomes i compromeses, tot defensant els seu dret a al ciutadania, a la participació en la construcció del seu entorn, de la seva ciutat.